Fransk LCHF-chokladkaka

Åh underbara choklad! Vad vore livet utan det? Jag är en riktig chokladfantast och har väldigt svårt att klara mig utan. Bäst är riktigt mörk choklad, 85 eller 90%. Och det ska vara riktigt god choklad. Bäst ute i mataffären är Lindts tycker jag. Valrhona är det inte mycket som slår, både i bak och att äta. Valrhona köper jag hos http://www.flickornakanold.se/, eftersom de har ett stort utbud med butik i Göteborg. (Även stans bästa café med rätta franska känslan!). Vill du har lite flera sorter att välja på så är det inte mycket som slår http://www.zebeda.se/. Zebeda har choklad för alla smaker och har även riktigt fin tillverkningschoklad, även 100% choklad som är toppen i mat och för den ritkigt inbitne LCHFáren. Äter man LCHF tycker jag inte man ska gå under 85%, då blir det alldeles för mycket kolhydrater men det är ju så klart en smaksak, kanske kan man tillsätta lite med sötningsmedel om man bakar med choklad? Zebeda har en webshop som funkar jätte bra om man inte besöker deras butik i Linnéstaden i Göteborg. Förresten har Zebeda en rå choklad som är urgod, även råa chokladbönor/bitar att ha i yoghurten. Med rå menas att den inte värmts upp lika mycket som annan choklad och att den då behållt fler av sina nyttiga ämnen.

Så här en lördag kan väl ett recept på en riktigt smarrig chokladkaka passa bra. Detta recept är en modifiering av ett "riktigt" recept på godaste franska chokladkakan.



Ingredienser:
250 g smör
250 g mörk choklad (70-90%)
6 ägg
1 krm stevia eller ½ dl sukrin
1 msk fiberhusk

Glasyr
100 g smör
150 g mörk choklad (70-90% kakao)
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
Häll det smälta smöret över chokladen och rör om tills allt smält.
Vispa ägg och sötningsmedel pösigt med en elvisp och blanda det med den smälta chokladen.
Blanda sedan ner fiberhusket.
Ta fram en form med löstagbar botten, 24-26 cm i diameter.
Smörj den väl och häll över smeten i formen. (jag brukar klämma fast ett bakplåtspapper så slipper man smörja)
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills smeten stelnat och börjat spricka på ytan.
Kakan ska inte vara genomgräddad.(Jag brukar ta ut den när den höjt sig och/eller fortfarande är lös i mitten)

Låt tårtan svalna innan  glasering.

GLASYREN:
Finhacka chokladen och lägg i en skål.
Smält smöret och häll det över chokladen.
Vispa tills all choklad smält.
Häll glasyren ovanpå och stryk ut den jämnt över hela tårtan, även kanterna.
Låt glasyren stelna och strö ev. över lite hackad choklad.

Tårtan smakar toppen till björnbär och/eller lite vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar