Så här en lördag kan väl ett recept på en riktigt smarrig chokladkaka passa bra. Detta recept är en modifiering av ett "riktigt" recept på godaste franska chokladkakan.
250 g smör
250 g mörk choklad (70-90%)
6 ägg
1 krm stevia eller ½ dl sukrin
1 msk fiberhusk
Glasyr
100 g smör
150 g mörk choklad (70-90% kakao)
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
Häll det smälta smöret över chokladen och rör om tills allt smält.
Vispa ägg och sötningsmedel pösigt med en elvisp och blanda det med den smälta chokladen.
Blanda sedan ner fiberhusket.
Ta fram en form med löstagbar botten, 24-26 cm i diameter.
Smörj den väl och häll över smeten i formen. (jag brukar klämma fast ett bakplåtspapper så slipper man smörja)
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills smeten stelnat och börjat spricka på ytan.
Kakan ska inte vara genomgräddad.(Jag brukar ta ut den när den höjt sig och/eller fortfarande är lös i mitten)
Låt tårtan svalna innan glasering.
GLASYREN:
Finhacka chokladen och lägg i en skål.
Smält smöret och häll det över chokladen.
Vispa tills all choklad smält.
Häll glasyren ovanpå och stryk ut den jämnt över hela tårtan, även kanterna.
Låt glasyren stelna och strö ev. över lite hackad choklad.
Tårtan smakar toppen till björnbär och/eller lite vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar