LCHF sunt eller farligt?

Det känns som en het diskussion. Många är de som tycker att dieten låter farlig.
Själv är jag egentligen motståndare till dieter. Man borde kunna äta lite av allt och vara nöjd, och hålla sig snygg. Jag tror att det är där felet ligger. Vi äter nog många lite fel. En hel skål med pasta till exempel, med en god sås... smarrigt men inte så bra om man som jag lätt lägger på sig...
Åh jag känner att jag skulle kunna ha ett långt utlägg om vad pasta innehåller och hur idiotiskt det är att vi egentligen äter denna "fattigmansmat" från Italien (men det är ju gott!).
Jag har hört många säga att det borde vara farligt att äta så mycket fett. Att det inte kan vara bra att inte äta pasta och bröd. Att LCHF är så drastisk. Jag tror, utan att verkar alltför dömande att de som är mest motståndare är normalviktiga och aldrig varit överviktiga? Fast...det finns i och för sig också många idrottsmän som går på denna diet.
Jag tänker inte räkna upp allt kring hur LCHF fungerar, det har så många gjort innan mig.

Jag är nog en sån människa att jag tycker att mycket kan vara rätt, jag tror på att vara ödmjuk inför många olika alternativ och möjligheter inom livsstil och hälsa. Man bör väl varken döma eller kritisera andras matval?
Jag tycker egentligen mycket om pasta, liksom ljust bröd och smarriga kakor. Egentligen tror jag på ett mellanting av allt, men det funkar tyvärr inte på mig.
Att LCHF skulle vara farligt tror jag inte. Jag har ju bara plockat bort sockret och äter fullvärdiga produkter, utan tillsatt förtjockningsmedel och skumma innehåll. Jag äter inte bacon till varje måltid och häller inte grädde och matfett över all mat. Däremot äter jag rent kött, med grönsaker, ost och eventuellt någon sås gjord på okonstlat sätt. Det enda jag är rätt kritisk mot är fettsnåla produkter. Det funkar inte för mig, jag blir bara mer sugen på saker på det sättet. Och jag klarar inte att gå hungrig, vilket just denna diet hjälper mig med. Om västvärldens fetma är resultatet av allt fettsnålt vet jag inte men det finns ju många debatter om och kring det.

Så..självklart skulle jag vilja äta en semla gjord på vetemjöl och är så där smarrig som de alltid är. Men för att känna mig mer tillfreds med och i mig själv väljer jag att hitta varianter som gör att jag också kan njuta av smariggheter och gottigt men utan att blanda in just mjöl från vete. Med lite tur (?) passar mina kläder snart igen. Och under tiden äter jag god mat :)
Hambugare på nöt/blandfärs, gurka, paprika, cremé fraiche och smarrig getost som smälter sådär läskigt gott över biffarna!

/ Jenny

5 kommentarer:

 1. Jag tror tyvär mindre och mindre på det här med LCHF. Självklart funkar dieten det är inget snack. Men jag tror absolut inte att man mår bra inne i kroppen. Det har kommit en studie nu i dagarna som visar att man har ökad risk för hjärtinfarkter (stavning) och det är ju egentligen självklart nu när dem säger det. Fett täpper till. Det har man alltid hört i alla tider att det stoppar igen tarmar, ådror osv. Så nä. LCHF är ingenting för mig men självklart ska alla få testa det dem vill. Och går man ner i vikt så är det ett stort PLUS =) Själv räknar jag kalorier istället då jag får äta vad jag vill fast i mindre mängd. Funkar oxå skit bra. Lycka till jenny

  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det finns väldigt många forskningar både för och emot dieter, av alla dess slag. Som jag sa i inlägget, jag tror egentligen på en allsidig och sund kost. Jag tycker att det borde vara tillräckligt och bra, men även om man ska äta en riktigt sund och bra kost bör man ju dra ner på kolhydraterna och bort med tillsatser...det är ju de som ställer till det. Nåväl, man får äta som man själv mår bäst av, det är det som är viktigast. Just vad det gäller fettet som sägs täppa till har jag inget eget läkarutlåtande att tillgå. Läs gärna lite på http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=p_class_msonormal_style_margin1
   Här tar upp hon just detta. Detta behöver inte vara den enda saningen, det finns sällan någon sådan ;)Men jag tycker att det låter rätt rimligt. Jag fårstår att viktväktarnas idé funkar också och kontentan verkar ju ändå vara att överviktiga måste begränsa sitt intag till mindre än de gör av med. Dit finns det olika sätt ;)

   Radera
 2. Visst ska var och en få äta som den vill (och var och en kan ju bli salig på sin tro) Men, jag tänker lite på att stora delar av världens befolkning ju levt av kolhydrater i lång tid. Ris i Asien, majs i Sydamerika, potatis och bröd i Europa o s v. Dessutom är det ju så, att om allt för många på denna jord skulle äta LCHF så räcker inte maten till...och ett stort proteinintag är tyvärr väldigt negativt ur miljösynpunkt. Så det är många aspekter att ta hänsyn till. Däremot kan man ju gott och väl plocka bort allt socker och raffinerade kolhydrater och hålla sig till basen och ursprungsråvarorna. Det var mitt inlägg i debatten :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria, jag håller helt med dig, kolhydrater har varit väldigt viktiga för många folks överlevnad. Själv äter jag inte mer kött nu än tidigare. Jag äter fisk, kyckling och kött liksom tidigare. Även helvegetariska alternativ någon dag i veckan. Det som tidigare var kolhydrater i form av ris, potatis och pasta är nu grönsaker, ägg och fullvärdiga mejeriprodukter. Tänker du på köttet när du skriver proteinet? ja, köttindustrin kostar mycket på miljön och jag hoppas att vi både kan köpa mer när"odlat" och kravmärkt i framtiden vilket kanske kan hjälpa till. Mejeriprodukter äter jag absolut mer av nu, och ägg, där är det en markant skillnad, men inte inom köttet. Det är oftast dyrare än kolhydrater i form av pasta, potatis, ris att äta så här men samtidigt tycker jag det känns bra och värt att köpa bra råvaror. Sjäklvart kommer en och annan kanelbulle på vetemjöl slinka ner lite längre fram ;) men i det stora hela så skippar jag det nu.

   Radera
 3. Hur blir det med morotssconesen då ;-)

  SvaraRadera